miercuri, 22 octombrie 2008

Prima oara in Istanbul (1)


La sfarsitul orei, Cosima ne-a povestit cum isi petrece ea week-end-urile: " Pai urc in tren si plec la Istanbul. Ma pornesc de joi dimineata si ma intorc duminica."

Ma gandeam ca e destul de scump sa pleci asa de des...acolo. "Da' de unde? Eu iau bilet dus-intors si am reducere 20%. Stau la un hostel cu 10 euro pe noapte si mic dejun inclus. Cu alti doi euro mananc pe saturate la retaurantul de peste drum. E liniste si...altceva".

La seminarul urmator ne-a adus o carte de vizita cu adresa acelui hostel ieftin.
Mai sa fie, ia sa vad si eu cat de "altceva " e acolo. Mai ales daca e si asa de ieftin.

Si m-am urcat in tren intr-o zi. Mi-am luat si eu bilet dus-intors. Asa e , cu reducere. Si am mai primit o reducere fiindca eram pana in 26 de ani. Adica , mai pe romaneste,tinerii care calatoresc (si care se si mai intorc) primesc o reducere, asa, de mila CFR-ului. Boon.

Trenul era direct Istanbul. Cu oprire la fiecare vama (Giurgiu,intrarea in Bulgaria, iesirea din Bulgaria, etc.) Vagoanele erau minunate. In copartiment incapeau doar doua persoane ( erau doua paturi). Pe hol era o cabina de dus, un bar-restaurant si liniste totala. Nu mai vazusem atata confort intr-un tren niciodata.

Am dormit o zi jumatate..ca oricum nu avem ce face altceva. Ma mai trezea controlorul ca sa puna viza pe pasaport (ca nu eram inca in UE).

La granita cu Turcia a trebuit sa coboram dn tren. Ni s-au pus niste timbre pe pasaport (pe care dadusem vreo 7 euro)si apoi am stat la rand ca sa ni se puna stampilele. Atunci am vazut primii turci in Turcia din viata mea. Mi-am zis ca sunt tare frumusei turcii astia desi le tot mergea vestea de urati. Cine rau frumuseii? Pai cei care puneau stampilele.

Am urcat din nou in tren si am mai mers vreo cateva ore bune. Ma uitam pe fereastra. In fiecare statie vedeam femei cu fata acoperita de un sal negru si copii murdari. case mici, incropite din bucati. Saraca Turcia asta. A, femeile pe care le vedeam in statii erau trecute de prima tinerete sau batrane. m-am tot uitat sa vad si vreo fetiscana...dar astea era cam scumpe la vedere. Nu am vazut nici una. Oare fetele tinere nu calatoresc? Hm.

Ultima statie: Istanbul. Urat oras. Cel putin asa mi-a parut la prima impresie.
Am urcat intr-un taxi si am cerut sa fiu transportata spre acel hostel unde statea de obicei si profesoara mea. Taximetristii astia nu stiu insa o boaba englezeste sau alta limba..decat turca. Nu am reusit sa-i explic in niciun un mod omului respectiv..pana nu i-am aratat acea carte de vizita.

Am inteles ca eram in orasul nou..si acum mergeam spre orasul vechi. Pe drum analizam soseaua de-a lungul marii (o mare stralucitoare si calma in ziua aceea),strazile pavate, cladirile inghesuite.... Taximetristul mi-a cerut bani... Am inteles ca vrea..turcesti. Nu aveam. Am vrut sa-i dau o hartie de 10 euro , dar o singura bancnota i se parea cred prea putin. Am scotocit prin geanta si am gasit vreo 10 bancnote de cate zece mii de lei romanesti (azi un leu) si i i-am intins pe toti zambind. Taximetristul fericit i-a insfacat repede si a dat din cap ca e k.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Si restul cand?

Anonim spunea...

Ai curaj Victoria. Ai fost singura?

Victoria Baltag spunea...

Pentru Anonim: Restul....in curand...adica peste cateva zile. Am incercat sa scriu si eu in fiecare zi...ca altii..dar nu merge...probabil ca maine sau poimaine voi posta si restul povestirii.

Victoria Baltag spunea...

pt.EU : da, am avut curaj. Fusesem singura. Frumoasa experienta, iti recomand si tie. Intrebarea este: tu ai curaj? :)

Anonim spunea...

se scrie cu N e o mica exceptie. E Istanbul...as aprecia daca poti corecta

Victoria Baltag spunea...

A, da, asa este, scuze, multumesc mult pt observatie. voi corecta neaparat

Victoria Baltag spunea...

Alexandra, astept si alte comentarii..vad ca esti atenta la detalii, te rog sa-mi mia zici daca vezi neregului.

Anonim spunea...

Eu am o experienta nu tocmai placuta: in bazarul de aur m-a inghesuit un turc ce vindea acolo..imi baga pe gat niste pantofi...eu nu-i vroiam..el insista..abia am iesit din dugheana lui

Victoria Baltag spunea...

A..cred ca am mai auzit asta de la cineva, se pare ca nu esti singurul/a cu asa o experientza. Bine ca ai scapat cu bine. daca vrei, poti sa-mi povestesti cum a fost vizita ta la Istanbul...

George2210 spunea...

De ce sa fie o experienta neplacuta??! Asa e la ei, trebuia sa te astepti la asta. Face parte din farmecul Istanbulului.