sâmbătă, 3 octombrie 2009

In noua casa de doua zile (2)

Care erau ocupatiile tiganilor de baza?

In facultate am avut un coleg de etnie rroma. Foarte destept, foarte sociabil. El ne-a spus ca este tingan ( si nu rom, cum au pretentia altii)si ca tine foarte mult sa i se spuna asa si nu altfel. In limba lor "tigan " inseamna barbat pe cand "rom" nu insemana nimic. La noi, in Romania , termenul de "tigan " a deveni peiorativ cu sensul de "hot", "cersetor", "murdar" , etc.,asta fiindca tiganii au inceput sa fure sau sa cerseasca. dar de ce fura tiganii sau de ce cersesc?

Mi-a spus colegul meu de la Facultatea de Sociologie din Bucuresti.
La ei exista trei tipuri de tigani. Lingurarii sau aurarii (cei care faceau linguri din lemn sau vase din aluminiu sau potcoveau caii), comerciantii(cei care vindeau prin targuri sau mergeau din casa in casa pentru a vinde materiale textile) si tiganii bogati (cei care poarta mustata, palarii nerge, mari si cizme sau pantofi cu bot ascutit din piele). Acestia din urma sunt foarte mandri, nu se casatoresc decat cu fete din rangul lor, au case imense - adevarate palate cu turnulete, poarta mult aur, studiaza in scolile romanesti si se imbraca ca noi ceilalti. Cu toate acestea, cateva zile din an pleaca in alte locuri si locuiesc in corturi.

Bun.

Sa revin la intrebarea de mai sus. Tiganii cersesc fiindca vechile lor indeletniciri nu mai exista astazi. Oamenii cumpara vase din magazine, calatoresc cu masina sau trenul si nu cu trasura trasa de cai. mananca folosind tacamuri din metal si nu din lemn. Si fiindca tiganii vorbesc in familie limba lor (un dialect asemanator cu limba indiana si multe imprumuturi de cuvinte din locul unde traiesc zi de zi) si fiindca nu au fost invatati sa studieze sau sa faca altceva decat ceea ce erau obisnuiti sa faca, acum le este foarte greu sa se integreze in societate, fie ea societatea romaneasca, spaniola, italiana, sau chiliana.

De aceea au ales calea cea mai simpla: furatul sau cersitul. Sa nu uitam la ca la noi in tara tiganii sunt prea putini cei cu alte meserii decat cea de maturator de drumuri, colector de deseuri, agent de paza, potar, etc.

Tiganii au o voce foarte frumoasa si o ureche muzicala deosebita. Unii au reusit sa se afirme cu acest talent. Sunt bini instrumentisti, canta cu usurinta la mai multe instrumente muzicatele, acordeonul fiind instrumentul lor reprezentativ. In vechime si chiar in prezent, canta pe la diferite petreceri. Exista chiar si o serie de localuri unde se asculta muzica lautareasca.

Cum arata tiganii?
In general au pielea un pic inchisa la culoare, parul negru si de regula ochii caprui sau negri. Am vazut insa si tigani blonzi cu ochi albastri. Care e dilema.

Bunica mea mi-a povestit ca pe vremea razboiului (Al doilea Razboi Mondial)multi copii au ramas orfani. Familiile de tigani i-au luat si i-au crescut ca pe copii lor.

Eu nu sunt o rasista. L-am admirat mult pe colegul meu de etnie rroma. Inca mai pastrez legatura cu el. I-m promis ca il duc la opera. Pe el si pe viitoarea lui sotie.:) Problema e ca nu ne0am sincronizat cu timpul de loc. cand puteam eu nu puteau ei si invers. Acum am plecat si cine stie cand o sa ma mai pot tine de cuvant...

Sper ca am fost destul de explictia cu povestea asta.

Sa revin la casa mea. De ieri sunt singura in toata casa. Colecul meu de casa din Chile a plecat la un prieten in alt ora. ieri toata ziua am curatat prin baie si bucatarie. Era plin de grasime, praf si gnadaci(am gasit chiar si o urechelnita).

E un frig aici de crapa ouale de gasca. Si nu dau drumul la incalzire, ca e foarte scump si nu am bani. Fac economie. Inghet de frig. In fine. Asa e Anglia pentru saraci.

Astazi a venit proprietara ( in engleza se zice landlady, adica doamna peste pamanturi, haha). I-am spus ca nu am vase si mi-a adus pahare, farfurii, linguri, furculite, toate noi. A adus si un nou cuptor cu microunde, ca cel vechi avea niste pete de rugina in interior. Mi-a zis sa-l arunc pe cel vechi. God! Cum sa-l arunc? pai are doar cateca pete de rugina....in rest functioneaza foarte bine. I-am zis ca o sa-l arunc, insa nu o sa fac lucrul asta. Ce are daca le pastrez pe amandoua?
pai daca vor doua persoane sa-si incalzeasca supa in acelasi timp?
Mai bine sa le pastrez pe ambele. Just?

8 comentarii:

Anonim spunea...

eu cred ca tiganii fura pentru ca sunt buni la asta.

si eu cunosc tigani, si ei merg la scoala ca sa chiuleasca, nu vor sa invete (poate din cauza ca ii spune tasul sa invete), oricum cert e ca se pricep sa te jegmaneasca si sa fure.

cand esti bun la ceva incerci sa il introduci cat mai mult in viata ta.

Dana spunea...

sunt de acord ca tiganii fura pt ca sunt buni la asta si pt ca a inceput sa le placa....daca la inceput o faceau de nevoie...cu foarte multi ani in urma...acum o fac pt ca e ft convenabil... cistiga bani fara a face mari eforturi...cui nu i-ar placea asta? a inceput sa fie o meserie furatul pt ei asa cum e meserie comertul pt un vinzator...nu neg nici faptul ca exista familii de tigani care au servici si lucreaza cinstit...ce sa-i faci...cum zicea bunica...''toata padurea are uscaciuni''...

Victoria Baltag spunea...

Anonim: Ai dreptate..totusi...e greu sa poata ei sa-si dezvolte dorinta asta de a se interga, so...hai sa le sam o sansa..mie sincer imi plac:)

Victoria Baltag spunea...

Dana: Eu cunosc si multi care nu fura ci muncesc cinstit..ba mai mult...sunt foarte inteligenti:) pana la urma nu conteaza ce culoare are pielea ta, sau de ce etni esti....mai important este cum te comporti , ce suflet ai si ce educatie ti-ai format. Pup si ma bucur ca mi-ai citit blogul:)

Dana spunea...

intr-adevar nu conteaza ce etnie ai,ce religie...important e sa fii om si sa te porti ca atare...e ft interesant blogul:-)))
P.S. astept poze din noua ta casa! :-)))

aura slate spunea...

Buna!

Treaba cu tiganii care au adoptat copiii romani dupa razboi o stiu si eu de la bunica. E adevarat! E un lucru onorabil, ba mai mult, ne face sa ne intrebam: cati dintre romani ar adopta copiii tiganilor?
In fine, problema este spinoasa:d, cel putin spinoasa!

Iti trimit numai pupici. (mereu citesc blogul tau)

Aura Slate

Victoria Baltag spunea...

Dana: Abia astept sa pun si eu poze noi...insa nu am apat foto...bursa inca nu a venit..niic bani nu am...o sa mai astept, dar de pus, o sa pun sigur:)
Pup

Victoria Baltag spunea...

Aura Slate: Buna scumpa! ma bucur ca-mi citesti blogul si ma bucur ca-ti capteaza interesul. Te tin la curent cu evenimentele din locurile astea indepartate. PUP