sâmbătă, 25 iunie 2011

Un sat belgian








Ourthe 90

Atat de multe s-au intamplat in ultima vreme ca nu mai stiu cu ce sa incep…..OK, astazi o sa-ti povestesc despre un sat situat in Belgia, la granita cu Luxembourg. Ourthe este o localitate obisnuita, cu oameni saraci (majoritatea barbatilor muncesc la negru, majoritatea femeilor sunt in somaj), cu semete case asezate pe strazi lungi, pavate cu piatra neagra sau gri. Gospodariile sunt inconjurate de pasuni verzi si mereu proaspete, arbori cu crengi incalcite, multa verdeata, si in sfarsit, de o panorama extraordinara. Liniste si pace. In Belgia ploua mai mereu, asa ca singurul sunet care se aude este cel al ploii. Frumos sunet. Patru anotimpuri intr-o zi. Acum e soare arzator de-ti vine sa te intinzi pe iarba la plaja, acum bate vantul rece de-ti patrunde pana-n oase, acum ploua de mama focului (scurt si puternic in general, dar au mai fost si zile cu ploaie marunta si deasa…insa tot de scurta durata). Asadar, nu stii cu ce sa te imbraci cand iesi din casa, hahahaha.

In sat sunt putini proprietari, cei mai multi oameni locuiesc cu chirie. O casa intreaga costa 500 de euro pe luna. Si cand spun casa, ma refer la o locuinta cu doua nivele, cel putin 4,5 dormitoare, doua bai, etc. E frumos sa traiesti in Ourthe. Dar sunt si guri rele sau voci invidioase. Asadar, cativa omeni acolo lucreaza la Comisia Europeana au salarii intre 2000- 3500 de euro pe luna. In Belgia un professor de liceu cu 15 ani vechime ia maximum 1500 de euro pe luna. Iata de unde vine invidia. In Ourthe totul se rezuma la noroc pana la urma.

Primul lucru pe care-l vezi cand intri in sat este scoala generala. Peste drum de scoala, la numarul 90 se lucreaza de zor. Franck manuieste de mai bine de 10 ani un alt fel de sculptura in lemn. Casa este plina de operele lui, in afara si ianuntru. O minunatie. O astfel de figurina din lemn costa intre 40 si 60 de euro.

Daca vrei sa comanzi sau sa vezi si alte fotografii cu sculpturi in lemn, te rog apasa aici. Merita!

Daca vrei sa vezi alte fotografii, tot la mine pe blog, apasa aici

Niciun comentariu: