vineri, 23 noiembrie 2007

La drum



Pleci în afară.
Te întrebi ce să mai pui în bagajul ticsit deja.
Încă 3 lucruri. Trei lucruri româneşti.
Şi te întrebi: aste 3 lucruri româneşti să-ţi fie ţie utile sau să-i împresioneze pe alţii? Ce să iei la tine ca să atragi atenţia? Sau şi mai mult, ce poţi avea în bagaj,.. ceva care să spună altora că eşti român şi în acelaşi timp să le trezească admiraţia şi nu resentimentul scârbei.

De exemplu, dacă ai lua un CD cu manele, întreaga Europă ar şti că eşti din România.
Dar oare aceasta este identitatea pe care vrei să o afişezi ?
Mmm... Nu.
Poţi să pui în bagaj un mic nai de lemn.
Nu are de unde să ştie multă lume că este un instrument tradiţional românesc, dar dacă îl vei dărui oricărui european alături de o poveste a naiului, sigur va fi încântat şi sigur îl va păstra la loc de cinste.
Să nu uităm că europenilor le plac cadourile :) .
Bine, dar naiul nu e suficient.
Parcă era vorba de 3 lucruri...
Păi un lucru ar fi pliantul de la Dacia Logan :))
Ce să faci cu pliantul ? Că maşina, săraca de ea se defectează la fiecare 20 Km =)) Deci nu lua niciun pliant cu Dacia Logan.
Aşa. Să iau sarmalele după mine ?
Mm , adevărul e că astea au facut înconjurul lumii. Sigur l-aş cuceri pe european cu sarmalele bunicii. Dar la drum lung... mai bine lasă sarmalele!
Uite o soluţie: ia una bucată foaie roşie ( roz , albă, albasră, de orice culoare-ţi place ţie ) şi scrie pe ea cu litere de o şchioapă DOR, DOINĂ... Sau şi mai bine scrie-le pe o frunză presată şi uscată. Frunza să fie de stejar. Povestea e simplă: stejarul e copacul protector, cuvintele sunt unice. Nu poţi traduce în nicio limbă DOR şi DOINĂ. Europeanul va fi încântat să cunoască aceste două cuvinte unicat.

O cană cu Vlad Dracul.
Ar fi o idee bună.
Dracula a făcut şi el înconjurul lumii.
Dar orice român ar veni cu un obiect care să ducă cu gândul la Domnitorul din Bran. Asta trece prin mintea oricui.
Deci nu lua cana.
Mai bine iţi împopoţonezi păpuşa cu tradiţionala ie, catrinţă şi bundiţă.
Astea, dacă nu ai bani sa le cumperi din „ Unirea ” , o să te apuci să ţi le faci singură, cu foarfecele, acul şi aţa. Să arăţi păpuşica ta îmbrăcată în strai tradiţional şi chiar să dăruieşti o astfel de păpuşică, sigur ţi-ai câştiga admiraţia pe termen lung.

Aşadar, mult succes la confecţionarea portului popular românesc. Că doar nu-ţi dai tu banii pe straiele din „ Unirea ”... esti român şi student pe deasupra.
N-ai bani =))

9 comentarii:

Anonim spunea...

Placut si magazinul de vise, cat despre cel de-al doilea http://calatoriamea.blogspot.com/ ,nota 10, cand o sa-mi fac si eu un album impresionant cu toate drumetiile, de prin tara si de prin afara o sa am ce povesti, poate imi fac si eu un blog...
Interesanta chestie si cu blogurile astea: am cativa prieteni, putini dar buni care au albume intregi de fotografii, cu drumetiile lor puse pe net. O idee destul de interesanta, care te poate face sa zambesti chiar si in cele mai proaste momente, aducandu-ti aminte de clipele faine.
Apropo de excursii, poate o sa-ti trimit niste fotografii din Germania sa vezi cum stau nemtii cu rulotele pe malul Rinului, o adevarata placere.

Victoria Baltag spunea...

Multumesc frumos Liviu. Astept fotografiile de la tine. Abia astept sa le va.d

Anonim spunea...

nu stiu de ce lumea prefera excursiile facute in afara??si , aici , in Romania , avem locuri minunate unde te poti distra ..corect , vizitezi si alte tari , dupa ce ti cunosti tzarisoara ta ...eu ma pot mandri cu faptul ca am vazut toate obiectivele importante ale Romaniei ..si am ramas placut impresionat de zona Maramuresului ..o zona pitoreasca ...si cum spunea si Liviu ...Bogatia cea mai mare a unui om,sunt amintirile,clipele minunate pe care le ai petrecut plimbandu-te si cunoscand locuri si oameni noi ..aceste clipe raman pt totdeauna in sufletul nostru:*

Anonim spunea...

sunt mihai din constanta , victoria ..sa ai o zi frumoasa:*

Victoria Baltag spunea...

A....Mihai...ma bucur ca mi-ai vazut blogul..iti place? waw! Asa este, tara noastra e asa de frumoasa...ai atatea de vazut...o minune, raiul pe pamant. Dar cand te duci in vizita in afara.... si vezi ce inseamna turism la modul real, iti mai schimbi parerea..Te pup si iti doresc mult succes in cariera muzicala.A, sa te uiti si pe www.magazindevise.blogspot.com O sa-ti placa si mai mult:)

Anonim spunea...

eu nu sunt genul asta. pun in bagaj mereu un steag si lucruri normale care sa nu ma scoata in evidenta :)

Victoria Baltag spunea...

Draga Alexandra, vad ca ai urmarit toate postarile mele..multumesc mult, inseamna mult pentru mine, mai ales ca acest blog..a pornit dintr-o nevoie de a lua nota la scoala:)

Anonim spunea...

Si eu as lua o tzarancutza cu mine cand plec...

Victoria Baltag spunea...

:)) Si ce tzarancutza ai vrea? una din lemn ca cea din povestea mea sau una adevarata?