sâmbătă, 3 octombrie 2009

In noua casa de doua zile(1)

Mda.
Ami m-a gazduit pana pe 1 octombrie ca sa nu platesc si acele cateva zile din seprembrie. Tot ea mi-a gasit si loc unde sa stau in chirie si iata-ma astazi in noua mea locuinta de doua zile.


Imobilul are tot ce-i trebuie , numai ca este foarte mic si inghesuit. Si aici intru din bucatarie in baie...( by the way, am vorbit cu cineva care locuieste in alt oras din Anglia si mi-a spus ca astfel de case nu sunt decat probabil aici, in campusul din Birmingham, caci peste tot casele englezesti sunt mari si spatioase). In fine, casa are 4 dormitoare, o sufragerie, bucatarie si baie. Deocamdata locuiesc doar eu si un doctorand din Chile.

Sa vezi ce mi-a spus doctorandul. Cica la ei in Chile sunt foarte multi tigani care locuiesc in corturi la periferia oraselor. Acesti tigani spun ca vin din Romania sau cel putin spun ca au bunicii sau strabunicii de la noi din tara. Mi-a picat fata. Doamneee! Au ajuns tiganii nostrii tocami pana in Chile?
Si sa vezi ce mi-a mai spus.
Cica ei nu-si dau copii la scoala si guvernul din Chile se chinuieste zadarnic sa-i oblige sa-si dea copii la scoala. In Chile exista chiar si o telenovela facuta pe marginea tiganilor. Mi-a arat el pe Youtube. O tiganca se indragosteste de un preot sau un preot de indragosteste de o tiganca, nu mai stiu sigur.:)

3Asa. Cica femeile nu muncesc deloc la ei. Au grija doar de copii si de casa (adica de cort, haha). Mai mult decat atat, femeia la ei este ca o sclava....nu are prea multa importanta, tot ce hotarasc barbatii este luat in serios. Poarta acele fuste lungi inflorate, nu se spala prea des si nu ies in societate.

M-am tot chinuit sa-i explic doctorandului din Chile ca tiganii nu sunt de origine romana.Romanii au radacini latine, de asta si limba lor cu a noastra se aseamana. Pe cand tiganii sunt un popor nomad care a calatorit de-a lungul tipmului din India spre Europa de azi. Ei erau luati ca sclavi de catre nobilimea romaneasca din vremea aceea si abia in secolul al XVIII-lea au fost eliberati. Primul nobil care a dat libertate gitanilor (termen spaniol) a fost Vasile Alecsandri. El a copilarit cu un tigan rob de pe mosia sa, cu care s-a imprietenit si astfel a inteles ca fiecare om are dreptul la libertate. Cu atata liberate pe capul loc, saracii oameni dezrobiti nici nu au stiu ce sa faca. Unde sa plece ei cand nu aveau niic bani, nici pamanturi, nici avere? Multi s-au intors la mosiile unde lucrasera ca sclavi pana mai inainte.

3 comentarii:

Anonim spunea...

gut

Anonim spunea...

true

Victoria Baltag spunea...

Normal ca e adevarat:)