miercuri, 23 iunie 2010

Barber Museum









Habar nu aveam ca Institutul de Arta al Universitatii din Birmingham detine o asa fabuloasa expozitie de picturi ale renumitior artisti mondiali, cat si vestigii arheologice inca din perioasa Egiptului Antic.

Nu mi-a ajus o zi sa vizitez intregul muzeu. Saptamana aceasta o sa ma duc din nou.:)

Am vaztut pentru prima oara in viata mea, un sicriu de faraon in realitate, amulete ale regilor Egiptului, monede din vremea lui Alexandru cel Mare.....o Doamnee....as fi stat o zi intreaga acolo! De fapt am si stat ...pana la ora 5 dupa-amiaza cand m-a dat afara, intr-un mod politicos bineinteles, supraveghetorul muzeului: "Ma scuzati domnisoara, noi inchidem la orele 5...si este trecut de 5....nu va suparati...avem concerte in fiecare vineri, mai puteti veni, poftim o invitatie..." . Si m-a convins sa plec! :)

Cum a ajuns Muzeul Institutului de Arta al Universitatii din Birmingham una dintre bijuteriile mici si pretioase ale Angliei? Pai...in 1932 Martha Constance Hattie Barber a daruit intreaga colectie de arta a raposatului ei sot si in acelasi timp a sustinut financiar construirea cladirii ce detine astazi frumoasa colectie. Aceasta donatie a fost facuta intru sustinerea "studiului si incurajarii artei si muzicii" cum insasi lady Barber a spus. Constructia este apreciata de catre englezi ca una dintre cele mai frumoase, "mai buna decat oricare alta cladire...spiritul arhitecturii engleze din anii 1930", dupa cum apreciaza Sir Hohn Summeron. Proiectata de Robert Atkinson, directorul Asociatiei de Arhitectura din Londra, FRIBA, muzeul a fost gata in patru ani (1935-1939).

Ca in orice muzeu britanic, intrarea este gratuita. NU am avut voie sa fac poze decat la intrare ...asa ca....daca vreti sa vedeti, musai sa mergeti acolo!:) Au niste ghizi foarte buni, eu am aflat o multime de lucruri de acolo. Cine este pasionat de istorie ma intelege:)

Dar sa va impartasesc din cele aflate de mine.

Pai am aflat ca Alexandru cel Mare nu a avut moneda cu chipul sau decat dupa moartea lui. Asadar, generalii lui, dupa ce i-au plimbat sicriul in lung si-n lat vreo 3, 4 ani, s-au gandit sa-l arda mai apoi. Ca dovada a mortii sale ( ca Imperiul era foarte mare si multi niic nu stiau de moartea lui) , Ptolemeu a pus pe moneda egipteana chipul lui Alexandru cel Mare pe o parte si chipul sau pe calalta.
Am mai aflat ca in imperiul Alexandrian, monedele erau cu precadere din argint si broz..de dimensiuni identice cu pound-ul englezesc:) Legat de pictori, am vazut bine ca ei isi pictau amantele, sotiile, prietenii, locurile unde traiau sau ce ii impresiona. Mai pictau si teme cerute(sic), atunci cand erau platiti:) Uimitoare picturi.

Ma opresc aici, ca daca ar fi dupa mine, as scrie tot blogul numai despre pictura si arheologie:) (cand in esenta, asta ar trebui sa fie numai o particica a calatoriei mele:p)

Niciun comentariu: