marți, 7 septembrie 2010

Orasul lui Shakespeare
























































Si da. Am vizitat si locul unde s-ar fi nascut, chipurile al englezilor William Shakespeare. Stratford upon Avon este un orasel mic, nu foarte frumos, nu cu multa arhitectura medievala. Mi l-am imaginat a fi un targusor al micilor industriasi, unde fiecare isi deschide un mic magazin, taraba sau atelier.
Si legende despre Shakespeare sunt multe. Ca ar fi existat, ca n-ar fi existat - englezii ne prezinta o casa muzeu unde s-ar fi nascut si unde a locuit marele romancier. Ce am aflat eu din cele ce am vazut acolo este ca patul intr-o casa era un mare lux. Se dormea pe jos in general, iar cine vroia un pat trebuia sa economiseasca ani buni valoarea unei jumatati de casa chiar. Mai mult: parintii dormeau in patul ce cu mari sacrificii si-l permisesera, iar copii, in functie de varsta - erau asezati pe jos sub niste rogojini. Nu stiu cum dormeau saracii. Ma gandesc sincer ca in vremurile noastre un parinte ar dormi mai degraba pe jos si l-ar lasa pe copil in pat, daca nu s-ar putea altfel...
Bucataresele sau oamenii care aveau grija de casa dormeau tot pe jos intr-o alta incapere, cate 5,6, inghesuiti. Dar acest lucru era cat se poate de normal.
Tatal lui Shakespeare era pielar. Mai exact confectiona manusi din piele. Erau la mare cautare manusile lui, si se parea ca faceau un pret bun. Cu toate acestea, copilul William a fugit cat a putut de munca grea din atelierul tatalui sau, preferand sa scrie ..si sa se indragosteasca. Spun asta fiindca la mai putin de 18 ani lasa o fata insarcinata si ca atare, o ia de nevasta. Neavand casa, primeste un hol al locuintei parintesti unde avea sa-si petreaca ceva ani buni pana se va muta in propria lui casa.
Unde a scris Shakespeare ? Se pare ca nu langa sotia sa, ci la Londra, unde avea sa plece. Pai da. Si-a lasat sotia acasa si el a mers sa scrie la Londra. Mai bine de zece ani.

Dar sa-l lasam pe Shakespeare.
Mai poti vedea acolo o gradina cu fluturi, omizi, gandaci, reptile, totul numai pentru cinci lire.
Si te poti plimba cu barca pe raul Avon:)
Daca vrei sa vezi mai multe fotografii sau sa afli mai multe informatii, apasa aici

6 comentarii:

Bogdan spunea...

Buna , ma uitam pe internet si am dat de blogul tau . ma scuzi daca sunt prea direct dar am cateva intrebari pt tine . suntem un cuplu din romania ( brasov ) , am terminat facultatea anul acesta iar gandurile noastre sunt de a pleca la munca ... unde ? ne-am hotarat acum 2 luni ca in birmingham . intrebarea mea este .. se gaseste de munca ceva ? cu acte / fara acte , orice . mersi mult pt timpul acordat si astept un raspuns cu nerabdare . o seara buna

Bogdan C.

Doina spunea...

Nu stiam ca Shakespeare a stat singur in Londra. Ma fascineaza astfel de detalii despre marile personalitati ale istoriei. Iar orasul e de vizitat tocmai pentru a descoperi astfel de legende, chiar daca vizual nu ofera prea multe. Astept urmatorul tau post!

Victoria Baltag spunea...

Bogdan: Buna dragilor! adica ma refer la "cuplul" cu pricina:P

asa: este bine daca ati terminat facultatea sa va apucati sa faceti un master aici..caci asta e cea mai usoara metoda sa obtineti drept de munca legal in U.K. va trebuie national insurance number, yellow card (care va da dreptul sa munciit part-time) sau blue card (care va da toate drepturile unui cetatean normal din U.K. Toate astea se fac in timp...pt primele duya ai nevoie de cel putin 6 luni. Este criza si aici..dar se gasesc locuri de munca...stiti voi..englezilor le place sa-i puna pe romani sa le spele vasele sau sa le faca curatenie in casa...chair daca romanii sunt poate cu doua facutati mai sus decat ei:P depinde de ce vreit voi sa faceti..daca vreti sa faceti bani....veniti! Chiriile nu sunt asa de scumpe aici...variaza intre 200 si 400 de lire, deci e oki. E ok fiindca am auzit ca parizienii dau 1000 de euro chiria..deci no comment. Va stau la dispozitie cu orice informatie si daca ajungeti, contactati-ma. va pup. numarul meu de aici este 077 60895958

Victoria Baltag spunea...

Drga Doina: am asa de multe de scris, insa timpul asta zboara si nu mai reusesc sa prind din urma toate evenimentele la care am participat in ultima vreme. Asta fiindca am lucrat la disertatia de master..ma bucur mult ca ma citesti, esti o dulce. Am incercat sa-ti raspund si tie si lui Bgdan pe adresele voastre , insa cand am dat click mi s-a deschis ba gazeta sporturilor, ba o agentie de calatorii. Si da, Shakespeare cica a stat singur acolo..adica fara sotie-sa. Bine....acum sa nu-ti inchipui ca nu a gasit el ceva femei in Londra, hahha:)
pup

Den spunea...

Hey,
Mai esti in Birmingham???

Victoria Baltag spunea...

Den: da mai, mai sunt:P

unde esti? hai sa ne vd
pup nr meu este 07760895958