miercuri, 2 februarie 2011

Castelul de la Weoley (Birmingham)












La 35 minute departare de Birmingham University, acolo unde se termina cartierul Selly Oak si incepe cartierul Weoley, printre coline verzi, dealuri, case si strazi de tara, gasesti ruinele castelului Weoley.

In castel nu a locuit niciun rege sau print. Construit in 1270 de catre Roger de Somery, lordul din Dudley, locul a servit mai mult ca spatiu de refugiu pentru familia acestuia. Castelul avea propria capela de rugaciune, dormitoare pentru lorzi si doamnele lor, o bucatarie cu un cuptor mare pentru gatit, un salon imens pentru oaspeti,trei turnuri si o intrare fabuloasa.

Castelul era asezat in inima unui teren ce depasea 1000 de acri iar oamenii care locuiau pe terenul respectiv plateau lordului o cota-parte din recolta anuala sau o suma de bani. Sunt cunoscute diferite dispute dintre lord si vecinii care ii foloseau pamantul sau bunurile de pe teren fara sa plateasca.

Prin casatorie, Joan de Botetourt a mostenit apoi castelul ce a fost folosit ca resedinta principala si camin pentru aceasta. Prea multe lucruri nu se stiu din perioada respectiva, insa se presupune ca Joan avea o gradina extraordinar de frumoasa intre zidurile castelului. Dupa moartea ei, castelul a trecut prin multe maini si a fost subiect de lupte si dispute pentru mostenire. Se stie insa ca pana in 1945 a apartinut lui William Berkeley care insa a pierdut castelul in Batalia de la Bosworth unde a luptat pentru regele Richard al III-lea.

In 1531 castelul a fost vandut de catre baronia Dudley lui Richard Jervoise, un negustor de haine. Acesta nu a locuit in castel niciodata, preferand sa-si construiasaca o locuinta mai confortabila in Northfield. Mai tarziu, in secolul 18, o ferma a fost construita in apropierea castelului, insa pamanturile au ramas in paragina pana ce un oarecare domn Ledsam -urmatorul proprietar al castelului - a vandut terenul in 1930.

In prezent se vad numai niste ziduri paraginite ale castelului si doar mintea si imaginatia ne poate duce la vremea cand locul era o atractie a vietii lorzilor medievali.
Mai multe informatii gasesti aici
Mai multe poze aici




















Niciun comentariu: