duminică, 25 ianuarie 2009

Plimbari de weekend







Castelul Bran

Situat la 30 de km de Brasov, castelul Bran sta marturie a trecutului nostru istoric inca din perioada anilor 1377(dupa informatiile gasite pe www.wikipedia.org).

Rece si saracacios, cu usi mici, mobila putina, arhitectura simpla, odai scunde, inghesuite si alb varuite,Bran-ul zace adapostind o legenda mincinoasa.

Vlad Tepes nu a locuit niciodata acolo.

Castelul a apartinut jurisdicţiei comitatului regal de Alba Iulia( sec.al XIII-lea), apoi in anul 1395 Sigismund de Luxemburg, împărat german şi rege al Ungariei, a folosit castelul Bran ca bază strategică pentru o incursiune în Ţara Românească, în urma căreia l-a îndepărtat pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Bătrân, vasalul său.

În 1407 Sigismund îi acordă lui Mircea stăpânirea castelelor Bran (fără domeniul aferent) şi Bologa. Branul rămâne sub autoritatea Ţării Româneşti până în 1419.

În anul 1427 castelul Bran a trecut din proprietatea scaunului Braşovului în cea a coroanei Ungariei, care a finanţat lucrările de fortificare şi de extindere. În 1498 cetatea Branului a fost închiriată de regalitatea maghiară către scaunul Braşovului.


În 1920, Consiliul Orăşenesc Braşov a donat Castelul Bran reginei Maria a României, în semn de recunoştinţă faţă de contribuţia sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

3 comentarii:

Anonim spunea...

:)

Unknown spunea...

Buna, interesante articole, imi plac pozele mai ales.
Pacat ca hotii astia au vandut tot.
Eu, nu dadeam nici macar un petic de padure, dar mai ales Istoria Romaniei( Bran, Peles, etc), daca acei regi si regine sau ce au fost ei au abdicat, inseamna ca au renuntat la ele asta e 1. Dar hai sa-i dam si lui Basescu Cotroceniul ca doar sta acolo, nu-i asa?
Cum sa-i dai castelul inapoi? Nu tot din banii poporului a fost ridicat?
Bafta!
Keep it like this!

Victoria Baltag spunea...

Jiony: ms pt interes....
Da, ai perfecta dreptate....ca la noi la nimenea....mai nou am facut si imprumutul ala pentru sustinerea bancilor straine....iarasi ne ingropam in datorii pt altii...ooff