duminică, 26 iunie 2011

Bruxelles












Ma aflam pentru a doua oara intr-o gara din Bruxelles. O gara ca un centru commercial imens – specific garilor internationale. Afara ploua si frigul ma pisca rau. Nu-mi venea sa ies pentru turul orasului impreuna cu stagiarii mei luxemburghezi. Dar cand esti intr-un grup, te supui regulior grupului. Si afara ploua. Si eu nici umbrela nu aveam. Asadar, m-am ‘aciuat’ langa cineva cu umbrela.



Primul sentiment pe care l-am avut a fost cel de ‘ nu as vrea sa locuiesc aici, dar mi-ar placea sa revizitez sis a-mi fac cumparaturile’ – asta fiindca preturile sunt mult mai mici decat in Luxembourg. Si da, mi-am luat manusi din piele – doua perechi - chiar din buricul orasului. Cicolata nu am cumparat….data viitoare….acum mi s-a parut cam scumpa 27 de euro cutia, hahhaaha! Cand ma mai imbogatesc dau fuga in Bruxerlles sa-mi cumpar ciocolata belgiana.



Centrul orasului este foarte frumos. Am aflat ca locuintele aici sunt mai ieftine decat la periferia sau suburbiile orasului. Sa stai in centru in Bruxelles este mai ieftin decat sa stai la marginea orasului, hahha! Am aflat mai tarziu de ce. Pai bogatasii orasului s-au mutat din apartamentele luxoase din centru fiindca si-au facut vile cu toate conditiile, in suburbii. Avand masina nu e greu sa calatoresti dint-o parte in alta. Asadar, apartamentele centrale au ramas goale. La inchiriere sau cumparare, preturile au scazut mult fiindca cladirile sunt vechi si nu au lift. Cei mai multi studenti locuiesc in ele acum.



Bruxelles –ul a fost o mica Venetia acum mai bine de 100 de ani. Exista un rau Seine, care mai exista si astazi. Acum este limpede si gazduieste 12 pestisori de aur. Nu a fost intotdeauna asa. Omanii obisnuiau sa arunce aici toate gunoaiele, excrementele si deseurile menajere. Bruxelles-ul era un focar de infectie – acesta fiind un alt motiv pentru care familiile bogate au parasit centrul construindu-si case in suburbii.



Dar NU se poate sa spui ca ai vizitat Bruxelles- ul daca nu ai baut o bere in Delirum café, locul unde gasesti peste 2500 de sortimente de bere. Locul are record la acest capitol. Patronul a avut o idée, a impartit-o in trei alte mici idei si si-a vandut viziunea. Si a vandut-o bine..ca am baut si eu o bere acolo.. – eu care nu beau bere niciodata fiindca-I amara, hahahaha! (si m-am cam ametit de la berea aceea, hihi).



Nopatea e minunat sa bantui prin barurile centrale. Fiecare local are o nota aparte, un iz propriu si o polotica personala de atragere a clientilor. Majoritatea au seara concerete live. Eu am prins-o pe solista de la Kiss&drive care canta un soi propriu de indie, foarte originala si cu o voce foarte buna. La un moment data a cantat la masina de scrisJ Trebuie s-o vezi in realitate si sa te minunezi cum compune pe loc refrenele pentru melodiile ei.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Pai te astept sa bei cu mine o bere ROMANEASCA...sa te ametesti printre ai tai, nu doar printre straini:P! Si vezi ca fara camasa hawaii in bagaje o sa te opreasca la vama sa te intoarca din drum:))

victoria baltag spunea...

Da mai, stai linistit ca ti-oi aduc:) pup si ne vedem curand!