vineri, 9 ianuarie 2009

Indonezia











Multumim lui Cosmin Sever pentru fotografii. A fost foarte dragut si m-a lasat sa-i fur cateva din amintirile lui....

Astazi o sa va povestesc despre Indonezia. Mda, ce stiti voi despre asta? hmmm
Eu o sa va spun cu siguranta ce nu stiti.( Ma bazez pe asta)
O tara minunata, intinsa pe o suprafata cat Europa...unde se zbat religiile si datinile stravechi. Acolo gasesti deopotriva crestini, budisti, hindusi, musultmani(90% din populatie)....in proportii semnificative. In fiecare orasel e un amalgam de traditii si religii. Insulele Bali au ramas singurele locuri care gazduiesc numai o religie: cea hindusa.
In insulele Bali e o lume diferita de toata cea a Indoneziei. E de fapt toata legenda si toata frumusetea tarii.

Pe plaja o sa vezi o multime de turisti stand la soare. Bastinasii nu prea se impaca cu razele...Albeata pielii e semn de noblete la ei (si la noi a fost, dar a trecut de mult). Asadar nimeni nu vrea sa se bronzeze. Ba mai mult chair, folosesc crema de galbenele si un lapte de corp pentru a-si albi epiderma. Nu e gluma, ei chiar asa fac.:)
Un alb in Indonezia e privit si primit ca un adevarat rege. Daca esti alb, ti se iarta multe. Poti sa mergi cu motocicleta fara permis (si sa mituiesti politistul), poti sa te lasi agatat de fetele care vor aventuri de-o nopate cu straini, poti sa te lafai in tot felul de ploconeli..toate astea doar fiindca esti alb..si strain pe deasupra!

In Jakarta viata e ..viata frate. Mai ales noaptea. In cluburile de acolo poti sa pipai linistit o tipa, poti sa mimezi sau chiar poti initia un act sexual. Da, in vazul lumii. Nu-i nimic anormal la ei.

Noaptea strazile sunt periculoase. Fetele nu prea poarta sandale. Risca sa fie muscate de sobolani.

Discrepantele sociale sunt atat de vizibile! Saracie maxima - bogatie la rang inalt. Cei din clasa mijlocie sunt putini, dar exista. Reteaua feroviara seamana cu Bucurestiul nostru. Daca ne gandim la aglomeratie si calitate a drumurilor. Acolo cei mai saraci circula cu bicicleta,scuterulsau motocicleta- restul au masini...destul de scumpe.

In Jakarta exista un tip de hotel cum nu mai exista in alte parti..cu referire clara la Europa, ca poate in Asia or mai fi. Hotelul are mai multe etaje: restaurant, piscina, sala de masaj, club,...in fine..unul dintre etaje are un bonus pentru barbati: e plin de femei...Domnii merg acolo, servesc o bautura sofisticata oferita de o lady..apoi isi aleg una dintre fete cu care merg sa stea de vorba intr-un separeu..dupa care domnul are dreptul sa-si ia fata in camera de hotel...iar ea sa-l faca fericit(sic).

In Indonezia barbatul e pionul principal. Femeia nu e asa de importanta. Ea e facuta ca sa-l faca pe barbat fericit. In bordelurile indoneziene se fac o multime de grozavii....ce in Europa nici ca se pomeneste!
Tot in Indonezia te poti umple de o multime de boli....pete pe corp, intoxicatii,gripe,daca te musca vreun sobolan,o incurci rau de tot...plus bolile sexuale....( daca nu esti vigilent).., in fine..sunt o groaza.

Cum sunt oamenii in Indonezia?
In mare parte amabili.Cel putin cei saraci. Am auzit si de cetateni ce-si fac dreptate singuri. Cu maceta. Un fel de sabie care taie rau de tot.

O sa va spun o poveste care apartine unui tanar european ce a fost acolo.
Intr-o calatorie(dinspre Bali), ajuns in aproiererea noptii, cere gazduire unei femei pe care o vede la cumparaturi intr-un magazin(era in Kintamani). Aceasta ii cere 10 rupiah....dar cand aude ca tanarul e student sarac..fara bani...ii injumatateste suma ,si mai bine decat atat,ii ia numai 4 rupiah...In casa femeii era foarte frig. A primit o camera in care sa poata innopta unde a dormit pe jos, dupa obiceiul indonezian. Femeia l-a intrebat pe tanar ce-i place sa manance.
Sotul gazdei a cerut informatii legate de starea politica (aflase ca venea de departe), de cum sunt oamenii in alte parti, etc.

Dimineata tanarul a avut la micul dejun fructe de mare (ca astea zicea el ca-i plac). Nu ar fi fost o problema daca aceste fructe s-ar gasi pe toate drumurile. Gazda noastra se afla undeva in munti (Kintamani)si a coborat o distana enorma ca sa faca rost de acele alimente. Toate astea pentru musafirul ei.
Familia era saraca.
La plecare insa,cei doi i-au umplut baiatului portbagajul motocicletei cu portocale-singura lor avere.
El a multumit si ajuns la destinatie, a transformat portocalele in suc si le-a dat copiilor. Frumos!

Indonezia ofera burse studentilor care doresc sa studieze acolo pentru un an.

Oare....merita? Oare..iti trebuie mult curaj ca sa mergi acolo?

7 comentarii:

Ioana spunea...

frumos, vad ca esti pasionata de calatorii.
multumesc de impresie :)

D-l doctor spunea...

Salut. Nu este greu, timp sa ai. Mai complicat este sa alegi un template care sa-ti placa pe termen lung.

Anonim spunea...

:)

Victoria Baltag spunea...

Enysya: da...mult timp m-am gandit daca nu oi fi fost conceputa intr-un mjloc de transport:))

Victoria Baltag spunea...

Razvan:aaa, felicitarile mele...eu ma descurc greu cu doua:)

Anonim spunea...

Nu am fost dar imi doresc sa merg. Mai ales acum dupa descrierea ta.
O seara minunata iti doresc

Victoria Baltag spunea...

james: E o idee buna, poate mergem impreuna:)