sâmbătă, 13 octombrie 2018

Sa ne promovam OAMENII mari ai tarii

Sunt mandra ca am onoarea sa-l cunosc pe stra-stranepotul unuia dintre cei care a facut parte din Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, in 1918, si care a avut un cuvant de spus la Marea Unire.

Raul Jibotean a cautat in arhivele familiei, cat si in arhivele din Cugir si nu numai,  informatii cu privire la viata si activitatea stra-strabunicului sau, Gheorghe Jibotean.



Din fotografie, vedem un barbat darz, instarit  si muncitor (se pare ca detinea pamanturi multe care erau lucrate de catre oamenii din comuna Cugir), cu influenta in zona (la Adunarea de la Alba Iulia din 1918, a fost delegat sa participe alaturi de preotul Romul Crisan si invatatorul Traian Lupea, lesne de inteles ca delegatii erau cei mai de vaza oameni din fiecare judet ai Romaniei Mari), familist convins (trimite o carte postala din Razboi ...fara sa se planga ci ca sa le insenineze fetele copiilor, spunandu-le vorbe frumoase precum ca ii iubeste si ca le doreste sanatate si numai bine). Citind aceste randuri, ma intreb cati parinti scriu copiilor de la departare, acum, pe vreme de pace? 




Gheorghe Jibotean era un barbat calculat, serios si care stia sa lucreze cu oamenii:  tinea evidenta fiecarei munci si a fiecarei plati pe care trebuia sa o faca -  toate detaliile erau scrise intr-un caiet cu insemnari, document care poate fi consultat in arhiva personala a familiei. Intre 1910-1927 Gheorghe Jibotean a notat  orice informatie legata de pamanturi, munci, plati - un document de cercetare minutios despre randuielile de afaceri cu pamanturi din perioada respectiva.

In fotografia de mai jos il vedem alaturi de sotie si de copii, in port traditional romanesc. In spate se vede casa si gradina inverzita (probabil fotografia este dintr-o perioada de vara).


Las mai jos textul scris de catre Raul Jibotean, stra-stranepotul :) si incurajez si pe alti tineri sa cerceteze istoria si arhivele,  sa-si intrebe rudele, sa afle cine sunt si de unde vin, care este povestea familiei lor. Ca sa avem prezent si viitor, este necesar sa ne cunoastem trecutul. Bun, rau, este trecutul nostru si face parte din noi. Uitarea sau ignorarea trecutului ne va costa viitorul.

Gheorghe Jibotean
Gheorghe Jibotean a fost unul dintre cei 4 delegaţi din partea Cugirului la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, alături de învăţătorul Traian Lupea și preotul Romul Crișan.
Gheorghe Jibotean s-a născut în anul 1868, timp în care Transilvania se afla sub influenţa maghiară, motiv pentru care numele său mai apare în acte ca Gyorgy/George Jibotean sau Sibotean (din cauza încercării de distrugere a identităţii poporului român din Ardeal).
S-a căsătorit cu Maria în 1893 și au avut împreună 7 copii: Dumitru, Traian, Ioan, Maria Cărpinișan, Brăiţa Câmpean și încă doi băieţi care au murit de tineri.
Acesta a lucrat la exploatarea de păduri din Cugir, Valeriu Herlea (Valeriu Herlea a fost notar și antreprenor cunoscut în comunitate). Gheorghe a fost un om înstărit, având multe pământuri care erau lucrate de oamenii din comună. Om calculat și ordonat, acesta își trecea într-un caiet toate activităţile agricole și gospodărești de-a lungul anului și toţi oamenii care lucrau pentru el sau la pădure, cu plata pentru fiecare în parte, precum și alte calcule sau cheltuieli. Caietul a fost păstrat până astăzi și conţine date din intervalul 1910 – 1927.
El a fost plecat în primul război mondial, de unde a trimis o fotografie prin care le-a scris copiiilor următoarele:
“Domnilor Jibotean Ionu, Traian și Dumitru,
Vă transmite tata numai bine la iubiţii mei copilași, la toţi 3 și să nu vă sfădiţi pentru Cîmpean bună dimineaţa.
Dragii tatii, iubiţii mei copilași să vă rânduie bunul Dumnezeu sănătate și bine. Vă salut pe toţi.
23 octombrie 1916”
Gheorghe a murit în 1932 (64 ani) într-un accident de muncă la pădure. A lăsat în urmă o familie mare, cunoscută în Cugir.


Raul George Jibotean (stră-strănepot)

Un comentariu:

joemill00077711 spunea...

I'm usually to blogging and i actually admire your content. The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your website and keep checking for brand spanking new information. casino slots